Woningen worden tegenwoordig zo duurzaam mogelijk gebouwd of geoptimaliseerd. Zoals het aanleggen van zonnepanelen of een warmtepomp. In deze blog leest u over verschillende duurzame materialen die u kunt gebruiken voor het interieur.

Tip 1: Een veilige basis: de vloer

Marmoleum is een duurzame keuze in alle opzichten, de vloer is gemaakt uit natuurlijke materialen zoals lijnolie, hars, houtmeel en jute. Het gaat lang mee én het wordt CO2-neutraal geproduceerd. Ook is het in veel kleuren beschikbaar, warm aan de voeten en makkelijk te onderhouden!

Tip 2: Duurzaam verven

Wist u dat veel verfsoorten giftige stoffen bevatten zoals parabenen? Deze komen vrij bij het verven en het uitharden van de verf, dit komt ook voor bij de verf op waterbasis. Duurzame soorten verf zijn misschien een tikkeltje duurder, maar deze zijn wel een stuk gezonder. Let op verfsoorten die natuurlijke pigmenten bevatten zoals kalk of gips.

Tip 3: Kies voor eerlijke materialen

Met eerlijke materialen worden natuurlijke of gerecyclede materialen bedoeld. Hout, bamboe, riet, rotan maar ook natuurlijke stoffen als wol, katoen, vilt, jute, hennep of gerecycled glas en plastic horen hier allemaal bij. Kurk wordt ook steeds hipper, dit is afkomstig van de barst van een kurkeik en is hierdoor 100% natuurlijk.

Tip 4: Zet planten in huis

Planten brengen leven in huis en ze dragen bij aan een beter klimaat. Planten zetten namelijk CO2 om in zuurstof en daarbij filteren ze schadelijke stoffen uit de lucht. Bij het kopen van planten kunt u ook nog letten op het MPS-keurmerk, dit wil zeggen dat de planten zijn gekweekt door een duurzame kweker.

Tip 5: Duurzame schoonmaakmiddelen

Ouderwetse producten als groene zeep en schoonmaakazijn werken prima als vervangers voor de chemische schoonmaakmiddelen die de meeste huishoudens in het aanrechtkastje hebben staan. U kunt het beste gaan voor natuurlijke middel die biologisch afbreekbaar zijn.

Tip 6: Recycle!

Voor bijna alles geldt het dat u kunt recyclen, materialen, meubels, accessoires en natuurlijk afval. Wie bewaart, die heeft wat. Die lamp die u tien jaar geleden niet zo mooi meer vond, staat nu misschien weer perfect in uw nieuwe interieur. Wilt u er toch vanaf? Probeer er dan iemand anders blij mee te maken of breng het naar een kringloopwinkel.

Inspiratie nodig?

Wilt u uw woning voorzien van een duurzame inrichting of zoekt u inspiratie? Kom langs bij Reedijk Wonen. Onze woonadviseurs laten u graag alle mogelijkheden zien.